Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Białka są podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, ponadto biorą udział w transporcie substancji odżywczych, pełnią funkcję regulującą i tworzą enzymy konieczne dla prawidłowego funkcjonowania komórek. Mają one udział w procesach trawiennych, są nośnikami informacji pomiędzy narządami wewnętrznymi oraz regulują ich działanie. Są także składowymi przeciwciał, które warunkują funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wyniszczająca choroba nowotworowa to czas specyficznego zapotrzebowania na białka. W porozumieniu z lekarzem lub dietetykiem należy ustalić zalecane dla danego chorego dzienne spożycie produktów białkowych.

Skutki niedoborów białek w chorobie nowotworowej

Podczas rozwoju choroby mogą wystąpić niedobory aminokwasów w organizmie – wpływ na to ma zmniejszone łaknienie skutkujące ograniczeniem spożycia pokarmów – tym samym energia pozyskiwana jest między innymi ze spalania białek. W pierwszej kolejności spalane są białka mięśni, a później składowe pozostałych narządów. Charakterystyczne dla niedoboru białek są także zaburzenia metabolizmu, a w konsekwencji obniżenie odporności organizmu. Skutkuje to podatnością na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, które dodatkowo osłabiają chorego.

Białka a skuteczność terapii onkologicznej

Terapia onkologiczna oparta na chirurgii, radioterapii czy podaży chemii jest swoiście zależna od poziomu białek. Chemioterapeutyki są transportowane przez białka naczyniami krwionośnymi do komórek zmienionych nowotworowo i ich braki mogą upośledzić ten proces. Niedobór aminokwasów w radioterapii może skutkować nasileniem działań ubocznych i zmniejszeniem skuteczności oddziaływania. Także w leczeniu chirurgicznym obecność białek jest niezbędna dla prawidłowego gojenia się ran i zapobiegania powikłaniom.

Facebook Comments Box

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments Box