Ekologiczne pasze, czyli jakie?

Ekologiczne pasze, czyli jakie?

Żywność ekologiczna to wciąż stosunkowo nowa gałąź całego przemysłu spożywczego. Również w rolnictwie eko gospodarstwa w dalszym ciągu stanowi pewnego rodzaju novum. Wiąże się to w dużej części z rygorystycznymi przepisami dotyczącymi prowadzenia tego typu działalności, tak unijnymi, jak i krajowymi. Dobrze widać to na przykładzie produktów zwierzęcych, które wymagają specjalnych pasz. Najlepiej pokazuje to

Żywność ekologiczna to wciąż stosunkowo nowa gałąź całego przemysłu spożywczego. Również w rolnictwie eko gospodarstwa w dalszym ciągu stanowi pewnego rodzaju novum. Wiąże się to w dużej części z rygorystycznymi przepisami dotyczącymi prowadzenia tego typu działalności, tak unijnymi, jak i krajowymi. Dobrze widać to na przykładzie produktów zwierzęcych, które wymagają specjalnych pasz. Najlepiej pokazuje to produkcja drobiu.

Jesteś tym, co jesz

Jaja i mięso drobiowe są bardzo częstym składnikiem naszej diety. Składnikiem, którego produkcja przemysłowa przez lata obrosła całą masą negatywnych konotacji (antybiotyki, chów klatkowy). Dlatego też akurat w tym przypadku najbardziej zwracamy uwagę na rodzaj hodowli i sposób karmienia zwierząt.

Wybór odpowiednich pasz w gospodarstwie ekologicznym jest więc kwestią zasadniczą, gdyż to one decydują o finalnej jakości produktu. Wszelkie pasze syntetyczne lub genetycznie modyfikowane są całkowicie niedopuszczalne. Co więc w tej kategorii może się znaleźć? Otóż przede wszystkim będą to rośliny zielone. I tu również pojawiają się konkretne wytyczne.

Zbilansowane i zdrowe

Roślinność przeznaczona na pasze ekologiczne powinna być bowiem wolna od wszelkich zanieczyszczeń. Czyli po pierwsze, uprawiana na glebach wolnych od metali ciężkich i toksycznych związków, a po drugie – pola nie mogą znajdować się w bliskim sąsiedztwie dróg szybkiego ruchu lub terenów przemysłowych.

Kolejnym ważnym elementem w ekologicznym żywieniu zwierząt jest bioróżnorodność, która zagwarantuje prawdziwie zbilansowaną dietę. Podstawowym składnikiem mogą być np. rośliny wysokobiałkowe, takie jak groch. Niezbędnego tłuszczu dostarczą zaś len i rzepak. Całość mogą zaś wzbogacić rośliny o charakterze profilaktycznym: pokrzywa, mniszek lekarski lub krwawnik. W zamian otrzymamy finalny produkt cechujący się wysoką zawartością wielonasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów czy witamin z grupy D.

Jak widzimy, ekologiczne podejście do produkcji pasz nie jest ani łatwe, ani z pewnością tanie. Wymaga bowiem dużo więcej pracy i kontroli. Wszystko jednak rekompensuje ostateczna cena produktu.

Facebook Comments
Redaktor
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

Facebook Comments